dijous, 29 de març del 2012

EL SISTEMA FEUDAL I LA SEVA ECONOMIA

4- El feudalisme
1.    Quines diferències hi havia entre un pagès aloer, un tinent i un serf? Un pagès aloer, era una persona que era lliure i que tenia una porció de terra per treballar, que era propietat seva. Havia de pagar alguna part dels impostos. Un tinent era un pagès lliure però no tenia terres. Treballava les terres que li deixava el senyor feudal i pagava tots els impostos. I un serf era un pagès que no era lliure i que no tenia terres. No pagava impostos perquè no tenia res a que pagar.
2.    Què eren les corvees?
Eren les jornades que els pagesos, ja  fossin aloers o tinents havien de dedicar-se a treballar per les terres del senyor feudal.
3.    Què era el delme? Qui el percebia?
El delme, era un tribut que els pagesos havien de pagar a l’Església, que consistia en una desena part de la collita.
4.    Segons Fullbert  de Chartres, en què consistia el contracte vassallàtic?
El contracte vassallàtic, consistia en que el vassall li jurava fidelitat i ajuda al senyor i el senyor, li oferia protecció al vassall.
5.    Fixa’t en la il·lustració sobre les feines dels pagesos que et mostrem a la unitat. Com es vestien? Quines eines agrícoles utilitzaven?
És vestien amb malles que servien de calçons i una mena de  túnica per sobre. Aquests vestits, estaven fets de llana o d’espart. Com a eines agrícoles, utilitzaven eines de fusta, que tenien la punxa de ferro.
5- L’economia feudal
1.    Per què diem que la civilització europea a l’alta edat mitjana era quasi exclusivament rural?
Per què la major part de la població vivia al camp i practicaven l’agricultura i la ramaderia.
2.    Explica amb paraules teves en què consisteixen la rotació biennal i la triennal.
En la rotació biennal, cada any dividien la parcel·la en dos: una es treballava i l’altre es deixava en caret i en la rotació triennal, la parcel·la es dividia en tres parts: dues es sembraven i l’altre es quedava al caret.
3.    Per què eren tan importants els boscos? Eren importants, ja que hi proporcionava aliments silvestres (bolets,...) i també hi proporcionava caça (animals). Hi havia també llenya per a les construccions i per a escalfar-se.
4.    Quines millores tècniques van aparèixer entre els segles XI i XIII?
Van aparèixer l’aparició de noves tècniques de treball i la conquesta de noves terres per al conreu, que van provocar un augment important de la producció agrària. Per exemple, van difondre la rotació triennal que permetia augmentar les arades.
5.    Fixa’t en les il·lustracions que et mostrem a la unitat i explica com funcionaven els molins d’aigua i els de vent.
Els molins d’aigua i els molins de vent, funcionaven gràcies a l’energia de la natura, de manera que el treball deixava de dependre exclusivament de les energies humana i animal. Primer van aparèixer els molins d’aigua i més endavant, els de vent.


1 comentari: